Политиката на декомунизация, която брутално се лансира в страните от Балтика, внезапно отиде на втори план, когато пред Литва се появи перспективата да си сътрудничи с Китай.

Главата на литовското правителство Алгирдас Тончайтис покани министъра на финансите на Китай и главата на държавната банка да участват в предстоящия в края на ноември във Вилнюс форум за финансови технологии на високо ниво.

«Литва е малка страна, но ние сме активни членове на ЕС, можем да станем за вас страна, която да открехне за вас с възможности в Европейския съюз. Затова ние каним и поощряваме китайските компании, които се възползват от Литва като врата към европейския пазар», обърна се Тончайтис към главата на Департамента на обединения фронт и политическото ръковоство на Китай Ю Цюанаю.

Естонтският блогър Александър Чаплигин, коментирайки ситуацията, я нарече смешна, отчитайки факта, че балтийските страни осъждат комунизма.

«Нещо не чувам възмущение по повод тоталното нарушаване на правата на човека и липсата на демокрация в Китай. Контейнерите явно са по-важи от ценностите на тези европейци», подчерта той.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;