В Полша управляващите консерватори от «Право и справедливост» останаха първа политическа сила и на евроизборите миналата седмица. Резултатите бяха важен тест преди парламентарния вот тази есен, а одобрението сред над 45 процента от излезлите да гласуват показва, че партията на Ярослав Качински най-малкото не губи твърдия си електорат.

«Право и справедливост» поставиха Полша «в сърцето на Европа» най-малкото в предизборните си лозунги, но едновременно с това Качински е едно от основните лица на визията за «Европа на нациите» — ограничена роля на Брюксел и ограничена имиграция.

Може би парадоксално е, че докато Варшава отказва да приеме каквито и да е имигранти от Близкия Изток на квотен принцип, през последните 5 години в Полша са влезли между 1 и 2 милиона украинци.

Дялът им е по-голям спрямо населението на страната, отколкото приетите от Германия милион имигранти предимно от Сирия, Ирак и Афганистан.

Украинците запълват липсата на заминалата от страната нископлатена работна ръка, а са и отговорът на критиките към правителството за липса на солидарност с хората.

Полският политолог Спасимир Домарацки, който преподава във Варшава, коментира пред БНР, че украинците присъстват в почти всяка област на полската икономика:

„Във връзка с влизането на Полша в Европейския съюз, около 2.5 милиона поляци заминаха в чужбина и това създаде една нужда от работна ръка която в момента е запълвана точно от украинци. Тази група замести нискоквалифицираната работна ръка в хранителната промишленост, в строителството, в гледането на деца и така нататък. От друга страна, тази част от украинците, които получават своето образование в Полша, просто се вливат в трудовия пазар на равни начала с поляците. В голямата си част това са легално пребиваващи“.

Домарацки изтъкна, че Полша има либерален визов режим, а украинците са абсолютно равноправни с поляците по отношение на трудовите права:

„Дали ще променят демографията на страната още е рано да се каже, но несъмнено големият брой украинци е осезаем“.

Полско правителство на «Право и справедливост» отхвърля квотния принцип в приема на бежанци от Сирия, но изтъква, че страната е приела мигрантската вълна от сблъсъците в Украйна, допълни Домарацки.

„Присъствието на украинците парадоксално може да има и доста позитивен елемент за самото полско съзнание, тъй като поляците са доста критично настроени сами към себе си.

Присъствието на по-голям брой чужденци, които подчертават всъщност това, което поляците смятат за даденост, а за другите е едно огромно постижение, което те биха дали мило и драго да видят в Украйна, всъщност показва на поляците, че те действително са успели да извлекат големи поуки и ползи от последните 30 години“.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;