Популярният израелски експерт и бивш ръководител на службата «Натив» Яков Кедми в ефира на руски телевизионен канал сподели за тоталната грешка на Европа по отношение на Русия.

По време на предаването се обсъждаше темата, че Северноатлатическият алианс (НАТО) изработва нова стратегия в светлината на нарастващата «руска заплаха». За това по-рано заяви главата на алианса Йенс Столтенберг, казвайки, че за първи път от последните няколко десетилетия НАТО ще промени военната си стратегия.

Кедми започна монолога си с това, че НАТО, всъщност, не представлява нищо в момента, а главната цел на организацията е да спаси самата себе си. В алианса са силно изплашени след речта на президента на Съединените Щати Доналд Тръмп за това, че даденият военен блок абсолютно не е интересен и вече не е нужен на Белия дом.

 Европа не иска да влиза в конфликт с Китай. А НАТО, за да докаже на американците, крещи: «Не, ние сме против Китай», заяви израелският експерт.

Яков Кедми също отбеляза отношенията между  Русия и НАТО, добавяйки, че страните-участнички в алинса нямат шансове срещу Москва, ако все пак се случи въоръжен сблъсък. Първо, НАТО не представлява никаква сериозна заплаха за Русия. Второ, ръководството на Северноатлантическия алианс се отличава с крайната си недалновидност, ярък пример за това е «преградката» му с Украйна.

«Украйна въобще не влизаше в техните теории. Същото беше със Сирия, същото — и с Либия. Те не са в състояние да отчетат до какво довежда всичко това», каза експертът.

В края на участието си в предаването Яков Кедми направи извода, че цялата авантюра на НАТО с Украйна е тотална грешка за Европа — дори в най-страшните си сънища не са и сънували последствията, които могат да се случат, ако нещо се случи не както трябва, завърши Кедми.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;