Сума от 60 000 лв. е била поискана от строителен предприемач за проект в район «Северен» в Пловдив, за да му бъде одобрен проектът. Това е станало след разговори с различни длъжностни лица, не от кмета.
Това заяви заместник-главният прокурор Иван Гешев на излъчена по Канал 3 специална пресконференция за ареста на кмета на район «Северен» Ральо Ралев и на негов помагач в корупционно престъпление. 
«Провеждат се разговори с различни хора в различни формати, с хора от общината, типична българска ситуация. Това, което му се казва на предприемача от различни лица — не от кмета, показват му сметки колко пари ще изкара, различни хора започват да му подсказват колко ще му струва да му решат проблема», посочи Иван Гешев, който отново наблегна на «много доброто взаимодействие между Специализираната прокуратура, КПКОНПИ, СДВР и колегите от ДАНС, които се занимаваха с техническата част на нещата».
«В съответствие със законовите правомощия на прокуратурата са използвани специални разузнавателни средства от специализираната прокуратура, извършват се отделно и оперативни мероприятия от компетентност на КПКОНПИ, на които наблюдаващите прокурори и следователи указват какво да правят, за да подпомогнат дейността.
«В резултат на събраните към един момент доказателства в четвъртък бе преценено, че в Пловдив трябва да се пристъпи към това, което нарекох на професионален жаргон в средите «реализация». Това се случи в късните часове на четвъртък, бе задържан кметът на район Северен и още едно лице, което ще наречем по жаргон «посредник», което прокуратурата счита за помагач по корупционно престъпление»
«При този тип случаи е трудно по някакъв начин да се предвиди точно как ще се развие времево ситуацията — тя се променя в рамките на часове и минути. В деня, в който бе задържан кметът на район «Северен», се разбра, че трябва да се пристъпи към т. нар. «реализация» — задържане и активно събиране на доказателства», описа последните събития Иван Гешев.
«За няколко часа се създаде сериозна организация между институциите, които описах, като за мен само това нещо е голям успех, при това действията се проведоха в друг град. С тези служби българските граждани може да се гордеят, защото едва ли същата ситуация щеше да се развие по-бързо в друга партньорска държава, категоричен съм», обяви заместник-главният прокурор.
Иван Гешев се върна към началото на делото, довело до ареста на Ральо Ралев и неговия помощник.
«Гражданин, строител, депозира сигнал до министър-председателя, в който сочи, че от него се искат пари за одобряване на определени строителни книжа. За строеж на обект в район «Северен» в Пловдив», разказа Иван Гешев.
«След това тази жалба, входирана в МС, е пратена от г-н Борисов на КПКОНПИ, същия ден — това се развива в рамките на ден, незабавно бе докладвана жалбата на г-н Славчев (КПКОНПИ) от дирекцията, с която работим активно и осъществява оперативни функции по наблюдаваните от нас производства.
Бе докладвано и на главния прокурор, прокурорите Фердинандов и Белчев бяха посочени по случаен принцип, и по това дело под ръководството на прокуратурата започват да се събират доказателства за твърденията на строителния предприемач».
По думите на Иван Гешев строителният предприемач е бил обезщетен с въпросния имот, на който възнамерявал да построи 4-5-етажен блок с разрешението на собственика.
«Пристъпва се към изготвяне на строителните книжа, фирмата за строителен надзор внася документите през 2017 г. В един момент се подготвя съответно да се одобри, вкл. и се написва на компютъра от съответното длъжностно лице на кмета за издаване на разрешение за строеж», продължи с хронологията Иван Гешев.
«Констатираното по делото към момента е, че от този момент започва да се случва това, за което е задържан кметът на район «Северен». Той няма реални правомощия по тази процедура, длъжностното лице е главният архитект. Така че тук идва една разлика с други случаи, когато кметове нарушават служебни задължения по техни права.
Тук кметът, по една или друга причина, мотивиран от различни неща, взима проекта физически — документите от собствениците, което по закон не съответства на правомощията му. Строителят получава информация, че това се случва, и започва да търси контакт, за да разбере защо няма да получи разрешение.
Провежда се среща с кмета, той казва, че е хубаво да си пие кафето и ракията с някои хора, но не и с него. И по-динамично се развива ситуацията: времето чука, човекът започва да губи пари, чувства се притиснат в ъгъла, защото се изправя пред реалната възможност да фалира. Започва да търси, както всеки нормален гражданин, да търси начин как да излезе от тази ситуация — след като не е нарушил закона», изреди развоя на събитията зам.-главният прокурор.
«Утре ще бъде поискана постоянна мярка за неотклонение на кмета на пловдивския район «Северен“ и неговия съучастник», взе думата и Венцислав Фердинандов, един от наблюдаващите прокурори по делото срещу кмета Ральо Ралев от Пловдив.
«Става дума за престъпление, което е извършено в съучастие. Смятаме, че това е престъпление, защото кметът няма правомощия и отношение към преписката, която е входирана в район «Северен“. Той не подписва документи, които касаят идейния проект и не издава разрешение за започване на строителство“, обясни още прокурор Фердинандов.
Кметът иска да получи дар, който не му следва, упражнявайки влияние на лицето, което трябва да вземе това решение. Според наблюдаващите прокурори са събрани категорични доказателства, че са извършени престъпления от две лица – кметът на район «Северен“ и помагачът. Те са задържани за 72 часа.

Тагове: ; ; ; ; ;