Европейският парламент лиши от предварителна акредитация всички новоизбрани депутати от Испания, предаде «Франс прес». Това вероятно е свързано с неяснотата около статута на бившия премиерна Каталуния Карлес Пучдемон и сподвижника му Тони Комин, които бяха избрани за евродепутати с листата на «Свободни за Европа». Това съобщи News.bg.

Според адвоката на Пучдемон — Симон Бекаерт, в сряда двамата каталунски политици не са били допуснати в сградата на Европейския парламент и им отказана предварителна акредитация с обяснението, че Брюксел все още не разполага с официален списък на избраните депутати от Испания.

Междувременно на останалите парламентаристи от Испания са били дадени акредитации за ЕП. Според Бекаерт, това е «произвол и дискриминация».

Впоследствие председателят на ЕП Антонио Таяни отмени акредитацията на всички испански депутати с мотива, че официалните резултати от изборите в Испания още не са били публикувани.

Таяни коментира, че не би искал по никакъв начин да се намесва националния изборен процес.

В Испания е издадена заповед за арест на Пучдемон заради сепаратистките му действия. Той избяга от страната и сега живее в Белгия. След спорния референдума през октомври 2017 г. Пучдемон обяви независимост от Мадрид.

Според испанското законодателство, депутатите от Европарламента трябва преди началото на мандата си да положат клетва върху конституцията на страната в Мадрид. Ако Пучдемон се появи на церемонията, ще бъде задържан и го застрашава съдебен процес.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;