31 май 2019-Нюз Фронт.

В закарпатския регион, който отдавна е причината за спора между Киев и Будапеща, ще бъде стартирана широкомащабна кампания в подкрепа на унгарската култура в региона.Това съобщават местните медии.

 

Според данни унгарското правителство вече е отделило 2,5 милиарда форинта [8,6 милиона долара] за проекта.
По-специално, според портала «Mukachevo.net», ръководителят на унгарското министерство за развитие на сътрудничеството между региона Sabolc-Satmar-Bereg и Закарпатието Ищван Грежанарече инициативата «унгарска културна интеграция».

Според него става въпрос за провеждане на театрални представления на високо художествено ниво.
Освен това в първата фаза на проекта ще бъде възстановен Унгарският национален театър в Берегово.
Програмата ще стартира през следващата година. В същото време Ищван Грежа подчерта, че Будапеща е готова да окаже подкрепа не само на етническите унгарци от Закарпатието, но и на други жители.
Напомняме, че ситуацията около Закарпатието се влоши след като Киев режим реши да затегне законодателството в областта на образованието, лишавайки закарпатските унгарци от възможността да учат на родния си език.
Заслужава да се отбележи, че Будапеща редовно разпределя средства за подпомагане на региона на Западна Украйна, финансирайки здравеопазването, образованието и социалната и културната сфера.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;