31 май 2019-Нюз Фронт.

Арестуването на руски дипломат, член на Мисията на ООН в Косово (UNMIK) Михаил Краснощеков говори за грубо неспазване на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН по Косово и Метохия.
Това заяви пред изданието EADaily сръбски политолог, член на Института за европейски изследвания (Белград) и гостуващ професор в МГИМО на руското външно министерство Стеван Гайич.

 

 

Според Гайич, онези, които като цяло нямат право да съществуват — паравоенните формирования на„полицията“ на сепаратисткото Косово, които между другото неотдавна създадоха своя собствена „армия“, си позволяват да провеждат арести в северната част на региона, където живеят етнически сърби, хващайки при това и служител на мисията на ООН.

„Западът вече години наред прави всичко, за да деградира статуса на UNMIK, повдигайки при това значимостта на мисията EULEX и така наречените институти на «Република Косово».

Сега Русия е изправена пред предизвикателство: като един от четирите постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, тя се явява гарант на Резолюция 1244, а оттам и на суверенитета на Сърбия.

Но от 2003 година, когато руският военен контингент напусна Косово и Метохия, Западът се опитва по всякакъв начин да намали ролята на Русия във въпроса за косовското урегулиране.
Последният инцидент беше открита провокация ”, каза Гайич.

Но година след като руските военни напуснаха Косово, се случи сръбски погром.Събитията биха били различни, ако руснаците бяха там.
Очевидно призивите за спазване на международния правен ред не помагат, необходимо е физическо присъствие ”, заключи Стеван Гайич.

Припомняме, че на 28 май въоръжените сили на албански сепаратисти по време на арести в село Зубин Поток, където живеят предимно етнически сърби, задържаха служител на мисията на ООН, руския дипломат Михаил Краснощиков.
Според лидерите на сепаратисткото Косово руският дипломат сам «се е намесил в специалната операция».
По време на ареста, Краснощеков е ранен и е хоспитализиран в Косовска Митровица. На 30 май той е транспортиран с линейка до Белград за по-нататъшно лечение.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;