Броят на случаите на морбили в САЩ се увеличи до най-високото си ниво от 25 години. Вече са болни 971 човека. Това се казва в доклада на Центъра за контрол и профилактика на заболяванията (CDC).

Съобщава се за 971 случаи на морбили в САЩ от началото на годината. Това е най-големият брой случаи, регистрирани в САЩ от 1994 година, когато за цялата година бяха фиксирани 963 случаи», се казва в доклада.

Директърт на  «CDC» Робърт Редфилд призова всеки, който може да си направи ваксинация, да направи това, подчертавайки, че опасността от морбили е по-голяма от предполагаемите рискове, свързани с ваксинацията.

«Заболяването може да се предотврати, начинът да се сложи край на тази епидемия — е да се ваксинират всички деца и възрастни, който могат да бъдат ваксинирани. Още един път искам да уверя родителите, че ваксините са безопасни, те не предизвикват аутизъм.

Голямата опасност е болестта, тя може да се предотврати само с ваксинация», заяви директърът на центъра.

По данни на «CDC», избухването на морбилите в щата Ню Йорк расте в последните няколко 7 месеца. Агенцията прогнозира: ако тенденцията се запази до есента, САЩ могат да изгубят статуса си на ликвидатор на морбилите, който страната получи през 2000 година.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ;