Канцлерът на Германия Ангела Меркел призова завършващите Харвард да «съборят стените на невежеството и тесногръдието» в реч, която очевидно е насочена към президента на САЩ Доналд Тръмп и политиките му, пише «Политико». Това съобщи News.bg.

Макар че не спомена името на американския президент, германският лидер използва по-голямата част от речта си в Харвардския университет, за да атакува стълбовете на президентството на Тръмп: протекционизмът, търговските войни и вдигането на стени.

Тя също предупреди, че климатичните промени представляват заплаха за ресурсите на планетата и призова света да работи обединено.

Канцлерът започна речта си с описване на живота си в бившата Източна Германия преди да падне Берлинската стена. Тя отбеляза, че всеки ден е минавала покрай стената от работа до дома си.

«Берлинската стена ограничаваше възможностите ми. Буквално стоеше на пътя ми», каза Меркел в Харвард, където по-рано стана доктор по право на Харвардския университет.

Меркел се обяви за «мултилатерализма вместо унилатерализма«, «глобалния» начин на мислене вместо националния, «да бъдеш без предразсъдъци вместо изолационист».

Протекционизмът и търговските конфликти вредят на свободната международна търговия и на основите за просперитет, поясни тя.

Меркел беше бурно аплодирана, след като заяви, че е важно да не се «описват лъжите като истина и истината като лъжи».

През по-голямата част речта й беше на немски език, но в края заяви на английски език: «Искам да оставя това желание с вас: Съборете стените на невежеството и тесногръдието, защото нищо не трябва да остане такова каквото е«.

Посещението на Меркел в САЩ не включва визита в Белия дом.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;