Токио, 31 май /БТА/
Президентът на Русия Владимир Путин и японският премиер Шиндзо Абе ще имат среща на 29 юни в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Осака. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров след преговори с колегата си от Япония Таро Коно, предаде ТАСС. Това съобщи БТА.


В рамките на подготовката за тази среща двамата висши дипломати по думите му «са си сверили часовниците по въпросите, засягащи развитието на двустранните отношения във всички сфери».

Във връзка с предстоящите преговори те са обсъдили вчера и други теми — уреждането на конфликтите и развитието на външнополитическото сътрудничество, с участието на двамата министри на отбраната, Такеши Ивая и Сергей Шойгу.

Подходите на Москва и Токио в международната политика невинаги са близки, но в стратегически план позициите на страните до голяма степен съвпадат, добави Лавров след преговорите с Таро Коно.

В принципен, стратегически план Русия и Япония се обявяват за многостранни предпоставки, за зачитане на централната роля на ООН, за уважение към културата на консенсуса, посочи той.

«Ако тези принципни подходи намерят израз в практическите позиции на нашите японски колеги при обсъждане на едни или други въпроси, според мен това съществено ще придвижи напред отношенията помежду ни», заяви руският първи дипломат.

Източник: Токио

Тагове: ; ; ; ; ; ;