Иран обвини Саудитска Арабия в «посяване на разделение» в Близкия изток в полза на Израел, след като кралството беше домакин на срещи на лидерите на арабски страни, включително от Персийския залив, за да събере подкрепа срещу Ислямската република, съобщава «Франс прес». Това съобщи News.bg.

Саудитска Арабия «продължи да сее разделение между ислямските страни и в региона, което е желанието на ционисткия режим«, изтъкна говорителят на иранското външно министерство Сейед Абас Мусави.

«Виждаме опитите на Саудитска Арабия да обединява съседни и арабски страни срещу Иран като продължение на безплодните опити на Америка и ционисткия режим», добави той.

Мусави изрази разочарование, че Рияд възнамерявал да отправи същите «безпочвени обвинения» срещу Техеран на срещата на върха на Организацията за ислямско сътрудничество в Мека утре сутринта, «използвайки» ролята си на домакин.

Кралят на Саудитска Арабия крал Салман засили реториката срещу основния си враг Иран, призовавайки арабските държави да се противопоставят на неговите «престъпни» действия, след като атаките срещу саудитски петролни съоръжения предизвикаха опасения за избухване на конфликт в региона.

Коментарите на краля бяха направени в началото на две извънредни срещи на високо равнище в Мека, които събраха почти единодушна подкрепа за сунитското кралство от арабските страни, включително и тези в Персийския залив, със забележителното изключение на Ирак.

Срещите на арабските страни се проведоха, след като твърдолинейният съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп, Джон Болтън, заяви в сряда, че Иран стои «почти сигурно» зад атаките на 12 май срещу четири кораба, два от които саудитски петролни танкери, край бреговете на Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Техеран отхвърли обвинението като «смешно» и обвини Болтън в преследването на «зли желания за хаос в региона».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;