Понастоящем доларът остава основната валута за световните търговски сделки, което дава на Вашингтон крайно ценна възможност да следи всяка извършена сделка, но това полжение устройва все по-малък брой страни, в света се появи механизъм за търговия, заобикалящ американската валута.

Това се казва в материал на изданието «The Wall Street Journal».

Подобни «антидоларови» тенденции се наблюдаваха и по-рано, но ключов фактор в развитието им стана решението на Доналд Тръмп за излезе от Съвместния план за иранската ядрена програма. След това Вашингтон въведе санкции не само против Иран, но заплаши с подобни всички компании, които продължат да си сътрудничат с Техеран.

Разбира се, това не зарадва европейските странии, които продължиха да спазват условията на ядрената сделка. Берлин, Париж и Лондон не подкрепиха санкциите, които, освен всички останало, забраняваха доларовите операции с банките на близкоизточната държава.

Скептично към политиката на САЩ се отнесе и Индия, която отдавна си сътрудничи с Иран и особено силно се нуждае от иранския нефт. Затова в Ню Делхи не се замислиха дълго и пуснаха алтернативна система за търговски операции, която вече се използва успешно.

Русия и Китай също успешно разглеждат създаването на неконтролирана от Щатите система. Те вече използват националната валута в двустранните си сделки.

Както отбелязват в изданието, подобни тенденции лишават Вашингтон от ресурси за натрапване на собствената им политика и употребата на наказателни мерки под формата на санкции. Отбелязва се, че най-голямата заплаха за САЩ произлиза от Европа, която, пускайки механизма «INSTEX», ще може да търгува с Иран, но без да се опасява от американските санкции.

Китай, бидейки втора икономика в света, носи не по-малка опасност, защото плановете му са значително по-мащабни. През 2015 година Пекин вече пусна системата «CIPS»,

управлявана от държавната банка на КНР. Освобождавайки се от използването на  SWIFT, тя ще нанесе на долара сериозен удар, отчитайки ролята на Китай в международната търговия.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;