Героят на Русия генерал Сергей Липовой след настояването от страна на НАТО към Русия «да се махне от Крим» издигна веднага две обосновани ответни искания. Според него, войската на  алианса трябва да се изнесе от Източна Европа.

Главата на Военния комитет на НАТО Стюарт Пич се обърна към Русия с призив «да напусне Крим», уверявайки, че алиансът «не признава и няма да признае незаконната и нелегитимна анексия».

Героят на Русия генерал-майор Сергей Липовой бе възмутен от неоснователните искания на алианса към Русия да се махне от своята територия. Той предположи в свой коментар за СМИ, че ситуацията така силно  дразни НАТО и конкретно САЩ, защото те планирали създаването на своя военна база в Севатопол.

«Крим — това е военно-морска база, това е стратегическо място, позволяващо да се контролира басейнът на Черно море, това е контрол над Керченския пролив, а това означава и контрол над Азовско море. В това е неговата колосална важност за безопасността на Русия. Отбелязвам, че Крим е свързан със сушата с тесен провлак, което го превръща в естествена крепост, той почти не може да бъде превзет от сушата, ще се наложи да се щурмува Перекоп или да се премине през Сиваш, което заплашва с големи загуби», припомни главата на «Офицери на Русия».

Турция, независимо от всички свои разногласия със САЩ, остава член на НАТО, а това означава, че военните кораби на алианса могат да се доближат до руските граници. При такава ситуация Крим е отлична база не само за флота, но и за авиацията, която може да спре неприятеля.

Генералът призова ръководството на Русия да постави пред алианса насрещни искания, които са напълно обосновани. Според него, Москва трябва да призове НАТО да се махне от Източна Европа и Прибалтика. А САЩ трябва да започнат деокупацията на Германия.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ;