Западът се опитва да разгадае тайната на най-новото руско въоръжение.

Сравнително неотдавна президентът на Руската Федерация Владимир Путин направи изявление за това, че в най-близко време на въоръжение в Русия може да се появи ново супероръжие.

Според оценката на специалистите, става дума не за комплексите «Кинжал» и «Авангард», дори не става дума за ракета с ядрена бойна глава, а за нещо принципно напълно ново.

На Запад изявлението на руския президент вече бе наречено «неприятен коз на Путин».

Западът се опитва да установи: що за въоръжение може да е измислила Русия.

На фона на последните събития с провала на ученията на НАТО  «Trident Juncture 2018»,

премиерът на Финландия спомена, че Русия може би е съпричастна към блокирането на нормалната работа на системите за глобално позициониране (GPS), но, отчитайки отделечеността на зоната на провежданите учения от руските граници, съществуващите руски комплекси за РЕБ, с изключение само на «Красуха», не могат напълно да заглушат спътниковата връзка, във връзка с което се предположи, че Путин може би наистина говори за някакво съвсем ново въоръжение.

Аналитиците не изключват, че става дума наистина за секретния руски комплекс за РЕБ, който може да наруши нормалната работа на космическите спътници

«Ако подобно оръжие съществува, то е близко до идеалото. Оставяйки противника без спътникова навигация и свързки, той може да се превърне в напълно небоеспособен.

Пилотите не могат да установят целта, ракетите не могат да попаднат на избраната цел, а координацията на действията между различните военни части ще липсва напълно.

За последните години Русия има значителни постижения в разработката на комплекси и системи за РЕБ, така че подобни предположения напълно могат да отговарят на действителността», отбелязва експерт.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ;