29 май 2019-Нюз Фронт.

Тези, които разгърнаха така наречената антитерористична операция срещу населението на Донбас, трябва да носят отговорност за това в съответствие със законите на Украйна. Това съобщи в интервю за Федералната агенция за новини ръководителя на Киевския център за политически изследвания и конфликтология Михаил Погребински.

 

„Всички разбираме, че е било незаконно да се използват самолети и ракети, а всъщност те са били използвани срещу Луганск. Това е факт! И, разбира се, онези, които дадоха съответните заповеди, трябва дапонесат отговорност за това ”

Що се отнася до АТО, тогава, по мнението на събеседника на ФАН, ако всичко беше в съответствие със закона, тогава подбудителите на операцията трябваше да понесат отговорност.Но, предвид днешните реалности, се съмнявам, че това ще се случи», заяви Погребински.

 

Според експерта, не трябва да се говори за привличането към отговорност на войниците на ВСУ участващи в гражданската война в Украйна.

«Мисля, че по отношение на всеки войник това е, разбира се, глупост, защото, тъй като войникът не може да взема решения, това се прави от командирите, които впоследствие носят отговорност», отбеляза той.

Напомняме, че гражданската война в Украйна продължава от 2014 година насам, щедро финансирана от САЩ.
На 14 април на интернет страницата на президента на Украйна се появи текстът на постановление № 405/2014, озаглавено „За неотложни мерки за преодоляване на терористичната заплаха и опазване на териториалната цялост на Украйна”, което разрешава използването на украинската армия срещу цивилни в региона.
Днес, 29 май, стана известно, че експертите на Главната прокуратура на Украйна признаха, че използването на въоръжените сили на Украйна в региона е незаконно.

Рано или късно, онези, които разпалиха войната срещу Донбас ще отговорят за военните си пресъпления.

 

Ася Иванова-Зуан

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;