Нееднозначната геополитическа ситуация не се отрази добре на инвестиционния климат в Европа. Американските санкции срещу Иран, Брекзит и прочие фактори превърнаха предприемачите в по-нерешителни.

Малкият бизнес не бърза да излиза извън рамките на европейския пазар, докато големите компании често поглеждат към развиващите се страни.

Това сподели членът на борда на 

Commerzbank Михаел Ройтер в интервю за изданието  «Der Tagesspiegel».

Според него, Съединените Щати все още остават едно от ключовите направления в сътрудничеството за малкия и средния бизнес в Германия. За това благоприятстват липсата на мита за стоките от ЕС, но нещата могат и да се променят.

По тази причина, отбелязва банкерът, немският бизнес отдава предпочитанията си на Китай.

«Удивителна промяна, подчертава той. — 30 проецента, според компаниите, са добрите условия на Китай, докато от САЩ те получават само 17. Преди няколко години дори и не можехме да си помислим за нещо подобно».

Нещо повече, една трета от производствата са прехвърлени в КНР, продължава Ройтер.

Той добавя, че това «подчертава текущата и бъдещата значимост » на страната. Експертът обръща внимание на това, че предприемачите не се плашат дори от проблемите около защитата на интелектуалната собственост, бюрокрацията и външнополитическите фактори.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ;