Министърът на външните работи на Руската Федерация Сергей Лавров обясни: кому

е изгодно да спретва провокации в Косово.

Последните събития в Косовска Митровица провокираха следните теми: кой се опитва да създаде санитарен кордон между Балканите и Русия, това заяви главата на външнополитическото ведомство на Руската Федерация Сергей Лавров.

«Относно събитията в Косовска Митровица, кому е изгодно да се устройват подобни провокации? Такива провокации устройват тези, които искат на Балканите да създадат санитарен кордон към Руската Федерация», каза Сергей Лавров в сряда на брифинг сред преговорите с главата на МВнР на Словения Мирослав Церар.

Според него, «в името на това те вмъкват всички страни от региона в НАТО, видяхме как на тази цел бе подчинен въпросът за държавното име на Македония».

«Сега виждаме, че се опитват да заставят Сърбия да се примири с това, че решението за независимостта на Косово трябва да бъде оформено, а с това да се отвори пътят към НАТО и за нови територии от Западните Балкани», каза Лавров.

По-рано съобщихме, че въоръжените сили на Сърбия и други силови органи на страната бяха въведени в бойна готовност във връзка с агресивните действия на косовските бойци.

Това във вторник, 28 май, съобщи националната телевизия на Сърбия.

Според информацията на СМИ, съответното разпореждане е дал сръбският лидер Александър Вучич във връзка с това, че косовски спецназ е извършил щурм над четири сръбски общини в северната част на Косово, арестувайки там местните правоохранители и граждани от сръбска националност.

КОСОВО ПРЕВРАТИЛОСЬ В ПОСТАВЩИКА ТЕРРОРИСТОВ: НЕМЕЦКИЙ ДЕПУТАТ ПРИЗВАЛ ПЕРЕСМОТРЕТЬ ВОПРОС ПРИЗНАНИЯ

Инцидентът се е случил тази сутрин. Според наличните данни, задържани са 13 човека.

Както съобщи News Front, по-рано президентът на Сърбия се обърна към парламента на страната с предупреждение за това, че албанците, населяващи Косово и Метохия, могат във всеки момент да нападнат сърбите. Според него, опасността е свързана с липсата на каквото и да било споразумение с Прищина, способно да нормализира отношенията.

БАЛКАНСКИЙ ЭКСПЕРТ ПРЕДЛОЖИЛ ВЗБОДРИТЬ КОСОВО «ЯДЕРНЫМ СЦЕНАРИЕМ» РАДИ УРЕГУЛИРОВАНИЯ КРИЗИСА

Припомняме, че през пролетта на 2004 година албанците в Косово спретнаха масови безредици срещу сръбското население, а след четири годин Прищина едностранно провъзгласи независимостта си.

По-късно ЕС принуди сръбската страна за почне диалог с Прищина, но с усилията на последната ситуацията навлезе в задънена улица.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;