Русия придава голямо значение на дейността на руско-словенската междуправителствена комисия за сътрудничество, заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция в Любляна със словенския си колега Миро Церар, предаде ТАСС. Това съобщи БТА.


Лавров каза, че се очаква комисията да представи конкретни инициативи за икономическо сътрудничество и инвестиции на своя среща в Любляна в средата на юни. Той отбеляза, че има перспективни проекти в енергетиката, транспортната инфраструктура, телекомуникациите, фармацевтиката и други области.

Руският министър похвали грижливото отношение на Словения към общата история на двете страни.
ТАСС посочва, че по време на посещението си в Словения Лавров ще присъства на откриването на паметник на автора на първия руско-словенски речник Даворин Хостник /1853-1929/ — виден словенски просветител, преводач и филолог, положил основите на системното изучаване на руски език в Словения и на словенски в Русия.

Миро Церар от своя страна каза, че се подготвя посещение на словенския премиер Марян Шарец в Русия в средата на септември, при което ще бъде придружен от голяма бизнес делегация. Това ще бъде първото посещение в Русия на Шарец, който оглави правителството през август миналата година.

Източник: Любляна

Тагове: ; ; ;