29 май 2019-Нюз Фронт.

Представителят на Европейския съюз (ЕС) по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини каза, че «тъмните сили на миналото» могат да се върнат на Балканите, ако страните от региона не бъдат включени в европейската интеграция, пише в сряда, 29 май, РИА новости.

 

 

„Тенденциите на миналото към конфронтация, към реторика, която не насърчава сътрудничеството или дори към тежка конфронтация, могат да се проявят по всяко време и периодично да се появяват отново. Затова казвам, че сме на кръстопът — каза тя.

Преведено на български, Могерини казва, че всеки който не слуша и изпълнява на Балканите може да се окаже в проблемна ситуация с неясни последици. Нещо като полупризнание, че зад ситуацияра с «Косово» стои Запада, защото Сърбия проявява характер, и освен това не се е «евроинтергрирала» и не иска в НАТО, заради това, че не чак толкова отдавна НАТО бомбардира Югославия, Югославия стана бивша, и беше създадено (амери)Косово- спорната територия, която се опитват да отнемат от сърбите.

 

Могерини призова да се използват перспективите за европейска интеграция като начин за помирение и единство в региона. От този призив, който предимно е насочен към Сърбия, Западът иска да каже, че ще продължи да прави всичко, за да застави сърбите да признаят «независимостта на Косово». А сърбите няма да го направят, защото «Косово е Сърбия«.

«Ние сме за компромис, но за такъв, при който, Косово и Метохия ще остане част от Сърбия, защото това е сръбска земя и не може да стане чужда». Това гласи позицията на Сръбската Православна Църква, и сърбите никога няма да се откажат от земята си, колкото и да ги притиска Запада.

 

По-рано в сряда Европейската комисия препоръча на Съвета да започнат преговори със Северна Македония и Албания.
На 12 май новият президент на (Северна)Македония Стево Пендаровски заяви на церемонията по откриването, че членството на страната в НАТО и преговорите за присъединяването на страната към Европейския съюз са негова основна задача. Нали точно по тази причина беше преименувана цяла държава ( от Македония на «Северна Македония», само и само да бъде вкарана страната в НАТО)
На 3 април Постоянният представител на САЩ в НАТО Кей Бейли Хътчинсън заяви, че САЩ се надяват Северна Македония да се присъедини към НАТО през есента на 2019 година. Като потвърждение на гореизложеното.

Като съпоставим фактите, особено в светлината на последните дни, можем да очакваме, че Балканите ще излязат на първи план в геополитическата битка на Запада.

 

Продължаваме да следим обстановката, очаквайте подробности на темата в развитие.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;