Бившият началник на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна Владимир Заман, заподозрян в държавна измяна, сподели, че на 1 март 2014 година военнослужещите на страната са планирали операция в Крим.
Според него, на 1 март в оглавяваното от него ведомство «е била разроботена и подготвена операция за прехвърлянето на личния състав в Крим за деблокировката на военни части».
«Личният състав бе подготвен, натоварен на самолетите, които се вдигнаха и стигнаха до морското крайбрежие на континентална Украйна», цитира Заман Интерфекс-Украйна.

По-късно, както той посочи по време на пресконференция, военнослужещите получили заповед да се върнат на летищата на базиране.

Заман заяви също, че по време на описваните събития украинската страна имала достатъчно сили, за да «прекърши ситуацията, но не е имало политическа воля».

При това, както предаде  УНИАН, военният е подчертал, че «официални документи по този повод не е виждал», но са му «разказвали».

По-рано съдът в Киев взе решение да освободи Владимир Заман, арестуван на 26 феврурари по подозрение в държавня измяна.

През март миналата година Заман сподели също, че Киев през 2014 година уж започнал да прехвърля войски към Крим, но впоследствие «някой дал заповед военните да се върнат» по местата на постоянната си дислокация.

Крим стана руски регион след проведения там през март 2014 година референдум, на който болшинството жители на полуострова гласуваха «ЗА» присъединяването към Русия.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;