Знаменитият тост на Сталин: «За руския народ!»

«Доверието на руския народ към Съветското правителство се оказа онази решаваща сила, която обезпечи историческата победа над врага на човечеството — фашизма».

Реч на Сталин по време на приема в Кремъл в чест на командващите войските на Червената армия, 24 май 1945 година.

«Другари, разрешете ми да вдигна още един, последен тост.

Бих искал да вдигна тост за здравето на нашия Съветски народ и, преди всичко, за руския народ (бурни и продължителни аплодисменти, викове «ура»).

Пия преди всичко за зравето на руския народ, защото той е най-изключителната нация от всички, влизащи в състава на Съветския съюз.

Вдигам тост за здравето на руския народ, защото той заслужи в тази война общото признание, като ръководеща сила на Съветския Съюз сред всички народи на нашата страна.

Вдигам този тост за здравето на руския народ не само защото той е ръководещ народ, но и защото той има ясен ум, непоколебим характер и търпение.

Нашето правителство имаше немалко грешки, имахме моменти на отчаяние през 1941-1942 г., когато нашата армия отстъпваше, напускаше родните ни села и градове в Украйна, Белорусия, Молдова, Ленинградска област, Прибалтика, Карело-Финската република, напускаше, защото нямаше друг изход.

Друг народ би могъл да каже на Правителството: вие не оправдахте нашите очаквания, махайте се, ще поставим друго правителство, което ще сключи мир с Германия и ще обезпечи нашия покой. Но руският народ не направи това, защото той вярваше в правилността на политиката на своето Правителство и жертва себе си, за да обезпечи разгрома на Германия.

Това доверие на руския народ към Съветското правителство се оказа онази решаваща сила, която обезпечи историческата победа над врага на човечеството — над фашизма.

Благодаря му, благодаря на руския народ за това доверие!

За здравето на руския народ! (бурни, дълго непрекъсващи аплодисменти)».

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;