Въоръженият контингент на Съединените американски щати, дислоциран на територията на Полша, има намерение да проведе мащабни учения в района на град Ожиш в северната част на страната.

Това съобщават полските средства за масова информация.

Маневрите «Tobruq Legacy» започват още на 3 юни. Те ще продължат над две седмици с участието на пет хиляди военни от страните от Северноатлантическия алианс и 1.2 хиляди броя военна техника. Освен американската армия, в ученията ще участват войници от Германия, Великобритания, Холандия, Полша и други държави.

Въоръжените сили на САЩ имат намерение да задействат по време на ученията ракетите комплекси «Patriot», а също редица други системи с малък обсег на действие, такива като «NASAMS» на Норвегия, а също полски аналози.

Районът на провеждането на маневрите е разположен примерно на около няколко десетки километра от границите на Руската Федерация. Град Ожиш, в частност, се намира само на 60 километра от Калининградска област.

Струва си да отбележим, че на този етап не е ясно следното: за какви ЗРК «Patriot» става дума, защото Полша ще получи първата партида системи едва през 2022 година на базата на договора в рамките на 4.7 милиарда долара.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;