Зелените в Европа, едни от големите победители на изборите за Европейски парламент в неделя, ще се възползват от засилената си позиция в разделения парламент да прокарат дневен ред за спешни действия за защита на околната среда, социална справедливост и граждански свободи. Това съобщи News.bg.

Информацията съобщава «Гардиън», като се позовава на лидери на движението.

«Това е голям резултат за нас, но сега ние също имаме голяма отговорност, защото избирателите ни се довериха», обяви Бас Ейкхоут пред медията.

Евродепутатът от Зелените е холандски политик и един от кандидатите на Зелените за председател на Европейската комисия.

«Нашите избиратели, особено по-младото поколение, много, от които сега ни разглеждат като първи избор, са сериозно обезпокоени от климатичната криза, и те са проевропейски настроени, но те смятат, че ЕС не действа. Те искат от нас да променим посоката на Европа», отбеляза той.

На фона на растящото безпокойство сред обществата заради климатичната криза, Зелените постигнаха двуцифрен резултат в няколко държави, завършиха втори в Германия, където удвоиха резултата си, завършиха втори и във Финландия. В Люксембург и Франция са трети.

Към момента Зелените са четвърта сила с 69 места (52 места през 2014 г.). Вероятно те ще имат колкото крайнодесните популисти, водени от италианския вътрешен министър Матео Салвини.

Дясноцентристите и лявоцентристите изгубиха дългогодишното си мнозинство в парламента след изборите, което означава, че либералите и Зелените вероятно ще участват с тях за сформиране на широко мнозинство за прокарване на европейското законодателство.

Европейската народна партия към момента получава 180 места в 751-местния парламент в сравнение с 216 преди 5 г. Партията на европейските социалисти също губи десетки места. Предварителните резултати й дават 146 места (185 в последния парламент).

Големите партии са готови за преговори. Манфред Вебер, председателят на Европейската народна партия и водещ кандидат за шеф на ЕК, коментира в понеделник, че Зелените са «възможен партньор. Ние трябва да седнем заедно и да изготвим план за мандат за следващите 5 г.«.

Но Зелените си имат цена.

Ние ще настояваме за много по-сериозни действия за климата, реална промяна в отношението: цена за C02, адекватни действия за авиацията, зелено селско стопанство, отбеляза Бас Ейкхоут.

Ние също искаме реален напредък за социална закрила и намаляване на неравенството в Европа, продължи евродепутатът от Зелените и добави, че също ще настояват за по-енергични действия за защита на върховенството на закона, а не някаква игра на политика.

Германският евродепутат Свен Гиеголд потвърди, че първо партията ще настоява за съдържателни преговори за прокарване на про-ЕС дневен ред, в който политиката за климатичните промени ще е начело, а не някакви символични действия.

Споразумението със Зелените, по думите му, ще трябва да включва европейска политика за инвестиции и социална кохезия, както и ангажимент за спиране отстъплението в гражданските свободи в държави като Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Малта.

Филип Ламбер, белгийският депутат от Зелените и лидер на групата в Европейския парламент, също предупреди, че групата няма да участва в коалиции, ако не бъдат прокарани конкретни мерки.

Силното представяне на Зелените вече накара партиите в центъра в Европа да обещаят да чуят призивите за спешни действия за защита на околната среда.

Но «зелената вълна» не e в цяла Европа. Зелените партии спечелиха само няколко места в Централна Европа и нито едно в Източна Европа.

В Южна Европа, конкретно в Португалия Партията Хора-Животни-Природа спечели едно място в Европейския парламент.

Тагове: ; ; ;