Настоящите избори за Европарламент показват оптимистична картина, защото десните сили не успяха да вземат властта в Европа, но не бива да се радваме, защото битката за ЕС едва сега започва, налице са твърде много фактори, готови да поставят кръст на европейската общност.

Това сподели журналистът Щефан Улрих в статията си за «Süddeutsche Zeitung».

Според него, повече от очевидно е, че националистическите сили демонстрират внушителни успехи на европейската политическа арена.

«Дори в Евопарламента да е налице формирането на очевидно проевропейско болшинство, това не ни дава повод да се отпускаме, защото националистите успяха да демонстрират сериозни резултати в редица страни», пише авторът, отбелязвайки триумфа на Марин Льо Пен във Франция и Матео Салвини в Италия.

Наричайки ги «радикали», Улрих ги подлага на критика, твърдейки, че същият Салвини може да спретне икономическа криза в страната си. Журналистът признава, че популярността на десните сили е очевидна и тя ще става още по-силна, ако президентът на САЩ Доналд Тръмп влезе във въоръжен конфликт с Иран или в търговска война с Китай.

Всеки от тези сценарии ще повлече след себе си глобална криза, която ще се превърне в катализатор за първопричаната за проблемите, който се нарича национализъм, пише авторът.

«При подобна ситуация бъдещите европейски избори могат да станат последни», констатира авторът на статията.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;