Мадуро: «Ще проведем диалог между революционното правителство и екстремистката опозиция, подчинена на американските империалистически интереси»


Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви, че е воден от «добра воля» преди предстоящата среща в Осло на делегации на неговото правителство и на опозицията в рамките на норвежкото посредничество за слагане край на политическата криза в южноамериканската държава, предаде Франс прес.

Мадуро: "Ще проведем диалог между революционното правителство и екстремистката опозиция, подчинена на американските империалистически интереси"

«Влагаме най-добрата си воля, за да намерим въз основа на цялостния дневен ред, за който страните се договориха, демократични, мирни решения за национално съвместно съжителство, на противоречията и венецуелския конфликт», обяви Мадуро в телевизионно изявление.

Той потвърди, че правителствената делегация, съставена от личности, които са му приближени, като министъра на комуникациите Хорхе Родригес, губернатора на северния щат Миранда Ектор Родригес и външния министър Хорхе Ареаса, от вчера вече е в Осло.

Предвидено е делегатите на Мадуро да се срещнат тази седмица с пратеници на опозиционера Хуан Гуайдо, който през януари се самообяви за временен президент на Венецуела и беше признат от петдесетина държави.

«Става дума за диалог между революционното правителство, силите на революцията и целящата сваляне на правителството екстремистка опозиция, подчинена на американските империалистически интереси», каза Мадуро.

Това посредничество не се ползва с популярност сред опозицията, попарена от четири опита за отстраняване на венецуелския президент от идването му на власт през 2013 г., завършили с неуспех.

Първоначално Гуайдо настояваше, че всякакво посредничество трябва да доведе до оттеглянето на Мадуро и до нови избори.

«Тези, които не разбират, че трябва да се борим на всички фронтове, че трябва да сме активни навсякъде, си сътрудничат с другата страна», каза в неделя опозиционният лидер.

Той написа в Туитър, че «онези, които искат да се откажем от натиска на улицата и от международните планове, за да спре тази узурпация, стават съучастници на диктатурата».

Източник: Каракас

Коментари:

Зареждане ...