Депутатът от Върховната  рада на Украйна Вадим Рабинович заяви, че представителите на отиващата си власт са организирали реконструкция в центъра на Киев, за да скрият следите от престъпленията, случили се по време на Майдана през 2014 година.
В Раде обвинили уходящую власть в попытке сокрытия следов преступлений на Майдане

За това заяви той в ефира на телевизионния канал  «112 Украина».

Както посочи парламентаристът, на улица «Институтска», на която се случили трагичните събития през 2014 година, се планира промяната практически на всичко. Според думите му, отговорните за реконструкцията искат «да променят релефа на самата улица и да построят там нещо ново».

«Пред очите ни отиващата си власт се опитва да унищожи следите, по които все още може да се установи това, което се случи по време на Майдана. Отиващата си власт е отделила за целта 156 милиона. Пред очите ни се скриват следите от престстъпленията», каза той.

Според него, реконструкцията на улиците лишава хората от възможността да разбере «кой стреля, кой даваше заповедите, кой инициира всичко това и кой ще отговоря за престъпленията».

По-рано се съобщи, че екс-президентът на Украйна Петро Порошенко е подписал протокол за разпит по делото за събитията по време на «Майдана» в Киев през зимата на 2014 година.

Припомняме, че юристът Андрей Портнов, който по-рано заема поста замглава на администрацията на президента на Украйна, има намерение чрез съда до постигне арест на всички акиви на украинския лидер Петро Порошенко. Това той заяви в интервю за телевизионния канал «112 Украина».

На Украине планируют добиться ареста всех активов Порошенко

  • © Reuters

Според думите му, в Държавното бюро за разследване е регистриран втори набор от материали. В рамките на няколко дена се планират действия по този въпрос в съда, заяви Портнов.

«Моята молба ще бъде следната: Бюрото за разследвание да внесе в съда молбата за ареста на всички активи. Това са банковите сметки, активите, облигациите на държавния заем, в това число офшорните компании, в това число и подставените лица», съобщи той.

По-рано средствата за масова информация съобщиха, че прокуратурата планира да разпита бившия президент на Украйна Петро Порошенко по делото за корупция.

Юристът Андрей Портнов заяви, че по отношение на бившия президент на Украйна Порошенко са възбудени три наказателни дела.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;