Северна Корея може да се окаже в списъка на държавите, в които «американската машина за демокрация» ще се опита да спретне държавен преврат.

Това се  казва в изявлението на Министерството на външните работи на КНДР, което в понеделник, 27 май, публикува Централната телеграфна агенция на Корея.

Както отбелязват от от северонокорейското дипломатическо представителство, зад подобни планове стои съветникът на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джон Болтън, който е пристрастен към войните.

«Болтън стана популярен като военнен фанатик, наричащ нашата страна «ос на злото», той е автор на различен вид провокативни планове по отношение на Северна Корея, сред които и предупредителни военни атаки, а също въоръжен държавен праврат», се казва в прессъобщението.

Севернокорейските дипломати подчертават, че със своята дейност Джон Болтън нанася заплаха върху глобалната сигурност и абсолютно не работи за нейното съхранение.

По-рано Болтън рязко реагира на пусковете в КНДР на ракети в рамките на провежданите там военни маневри. Той нарече действията на Пхенян нарушение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН.

МВнР на КНДР на свой ред подчертава, че пускът на ракетите е рутинна дейност, която не е била насочена към когото и да било, както и не е представлявала заплаха за други държави.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ;