27 май 2019-Нюз Фронт.

Съединените щати ще се придържат към сегашния режим на санкции срещу КНДР и не възнамеряват да форсират излишно процеса на денуклеризация на Корейския полуостров.

Това съобщи в понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп по време на прес-конференция след среща, проведена в Токио с японския премиер Шинзо Абе.

 

Снимка: © EPA-EFE/JIM LO SCALZO

 

«Северна Корея има голям икономически потенциал. Вярвам, че той [Ким Чен-ун] разбира, че няма да постигне икономически растеж с ядрени оръжия, но ние не бързаме [с денуклеаризация], санкциите остават. В същото време виждаме голям брой положителни моменти: останките от американски войници бяха предадени на нас, ”отбеляза той.

Тръмп потвърди също, че САЩ ще подкрепят Япония в решаването на проблема с японските граждани, отвлечени от севернокорейските разузнавателни служби през 70-те години.

На 27-28 февруари Ханой бе домакин на втората среща на върха на Тръмп и на лидера на КНДР Ким Чен Ун, посветена на проблема за денуклеризацията на Корейския полуостров и нормализиране на отношенията между Вашингтон и Пхенян. Страните не успяха да постигнат споразумение. След няколко срещи, включително лични, Тръмп и Ким Чен Ун не подписаха съвместен документ, но се договориха да продължават опитите за диалог.

Политиката на САЩ да въвежда санкции срещу всяка страна, която проява характер и отстоява националните си интереси и сигурност, е основната причина за напрежение на международната политическа сцена. САЩ създават ситуации, от които проблеми получава целия свят, и след това са необходими много усилия за намиране на приемливо решение и побижаване на градуса на напрежението.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;