Президентът Румен Радев наложи вето на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавната собственост. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Това съобщи БТА.


Държавният глава изрично заявява своята подкрепа за основната цел на промените в този закон — да се оптимизира и ускори процесът по изграждане на значими национални обекти.

Той приветства и промените за насърчаване на инвестициите в индустриалния сектор. Независимо от това, президентът смята, че не е постигнат баланс между обществения интерес и защитеното от Конституцията право на собственост и вместо ефекта на ускоряване, се създава риск от забавяне на важни инфраструктурни обекти, се посочва в съобщението.

Според президента и сега предварителното изпълнение на отчуждителни актове е приложимо за национални обекти — магистрали, пристанища, летища, газопроводи и др. С предложените промени към тях се добавят обекти с национално значение, определени като такива със закон или с акт на Министерския съвет.

Предвид липсата на критерии, по които Министерският съвет обявява обектите с национално значение, приложното поле на предварителното изпълнение може да засегне множество частни имоти без гаранции, че това са обекти за общо ползване в обществен интерес, се допълва в мотивите.

Държавният глава възразява и срещу неравнопоставеността между дребните и едрите собственици на земеделски земи и горски територии, които ще се обезщетяват по различен начин.

Тази промяна създава сериозен риск вместо да се ускори процесът на изграждане на значими национални обекти, той да бъде забавен, смята президентът.

Мотивите на държавния глава за ветото са публикувани на сайта на президентската институция.

Източник: София

Тагове: ; ;