27 май 2019-Нюз Фронт.

Главният редактор на МИА «Русия днес» Маргарита Симонян заяви, че Джулиан Асандж е направил това, което трябва да прави журналистиката, и го нарече най-големия журналист на нашето време.

 

 

«Вярвам, че Асандж е човек, който определено ще влезе в историята, ако светът се развива продължи да се развива така както сме свикнали», каза тя в ефира на телевизия «Русия 1».

Напомняме, че основателят на WikiLeaks се укриваше в еквадорското посолство в Лондон в продължение на 7 години.
На 11 април тази година британската полиция арестува Асандж след като беше лишен от политическо убежище- своеобразно предателство от страна на Еквадор.

В заявление на WikiLeaks се подчертава, че властите на Еквадор незаконно са прекратили политическото убежище, нарушавайки международното право.

Американската прокуратура предяви 17 обвинения на основателя на WikiLeaks, включително незаконното публикуване на имена на секретни източници, които предоставяха информация на американски дипломати по света, както и на американските сили в Ирак и Афганистан.

 

 

Адвокатът на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж Карлос Поведа заяви пред РИА Новости, че ако новите обвинения срещу Асандж от САЩ се основават на доказателства, намерени сред неговата вещи, те са невалидни, тъй като претърсването на стаята в посолството на Еквадор, където живееше Асандж, нарушава закона.

 

Тези доказателства, на които могат да се основават (новите) обвинения на САЩ, очевидно са невалидни и не могат да бъдат използвани в съда … 
Ще продължим да се борим, съдия да декларира, че всички тези доказателства са невалидни и нарушават правото», каза адвокатът на Асандж.

Той добави, че защитата на Асандж е особено загрижена, че доказателствата биха могли да бъдат подхвърлени в стаята на основателя на WikiLeaks повече от четири седмици след ареста му.

«Малко сме загрижени за предполагаемите доказателства, намерени в посолството … Най-малкото Асандж трябваше да е там, за да каже какво му принадлежи. Какво направиха вътре? Никой не знае какво са правили вътре — каза той.

 

Асандж може да бъде бъде осъден на175 години затвор или да получи смъртна присъда, ако бъде предаден на САЩ.

Единственият шанс на Джулиан Асандж да остане жив и да не попадне в ръцете на САЩ е светът да крещи и настоява за свободата му.

Защото на негово място може да бъде всеки, който не се страхува да казва и намира истината. И да я споделя със света, защото понякога от тази истина зависят мира и живота на хиляди.

 

 


Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;