27 май 2019-Нюз Фронт.

Украинския бизнесмен Игор Коломойски смята, че Вашингтон и Брюксел трябва напълно да отпишат външния дълг на Киев.
Обръщайки се към Съединените щати и Европейския съюз, той заяви, че Украйна е само инструмент в геополитиката на западните партньори, насочена към отслабване на Москва. Думите на предприемача цитира изданието на Financial Times.

 

 

 «Това е вашата игра, вашата геополитика. Вие не се интересувате от Украйна. Искате да навредите на Русия, а Украйна е просто извинение — уверява Коломойски.

Бизнесменът и бившият ръководител на регионалната държавна администрация Днепропетровск смята, че отмяната на външния дълг ще бъде финансова компенсация на Запада към Украйна за всички страдания на Киев в борбата срещу Москва.

Коломойски призова украинския президент Владимир Зеленски да последва примера на Аржентина и Гърция и да обяви дефолт на страната.

Според олигарха тази мярка е помогнала на Атина и Буенос Айрес впоследствие да преструктурират дълговете си, а сега тези страни са „добре“.

 

Според мен трябва да се отнасяме към нашите кредитори така, както и Гърция. Това е пример за Украйна. През 2015 година Атина се сблъска с кредиторите и стана първата развита страна, която не изплати заема от МВФ, макар и временно … Колко пъти имаше дефолт в Аржентина? И какво, преструктурираха го. Всичко е наред.

В края на миналата година Киев получи заем от 3,9 млрд. Долара за 14 месеца. Украйна вече е получила първата част от заема, тя е 1,4 милиарда долара. Останалата част от МВФ е готова да разпредели при определени условия, включително реформи и увеличение на тарифите за населението.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;