В столицата на Русия продължава акцията «Москва — с грижа за историята» по приема на документи и предмети от периода на Великата Отечествена война.

Сред предадените предмети е униформата на генерал Иван Владимирович Тюленев.

Той е съветски военачалник, генерал от армията, Герой на СССР, участник в четири войни и притежател на бойни ордени и медали на четири държави. От млади години генерал Тюленев посвещава живота си на военното дело, нееднократно е проявявал мъжество и гроизъм в боевете за своята Родина.

По време на Първата световна война с храброст защитава военната слава, ставайки кавалер на Георгиевския кръст, а в годините на Великата Отечествена война е командващ Закавказкия фронт. След войната генералът още няколко години продължава военната си служба. Сред наградите, с които е удостоен И.В. Тюленев са 4 ордена «Ленин», орден «Октомврийска революция», 5 ордена «Червено знаме», орден «Кутузов» I степен, медали, а също Почетно оръжие и чуждестрани ордени —  орден «Червено знаме» на Монголската народна република, медали на ГДР, Италия, Китай, МНР, Чехословакия.

 

Тагове: ; ; ;