В края на април 1985 година в «планините около Пешавар в Пакистан» 12 съветски военнопленници завземат лагера Бадабер.

Държат го в ръцете си едно денонощие, загиват всички. При щурма напълно е разрушена военната база, унищожени са 120 афганистанци, 40 пакистанци, 6 американски съветници.

Въстанието в лагера Бадабер е епизод от Афганистанската война, по време на който започва неравен бой от една страна между отрядите афганистански муджахидини и подкрепящите ги части от пакистанската армия, и група съветски и афганистански военнопленици — от друга.

Опитът на военнопленниците да се освободят от лагера не успява. В резултат на двудневния щурм срещу лагера Бадабер с употребата на артилерия болшинството военнопленници загиват.

Из докладна записка:

«Информацията за геройското въстание на съветските военнопленници в лагера Бадабер се потвърждава от наличната документация, която притежаваме — от държавния департамент на САЩ, от материали на Министерството на държавната сигурност на Афганистан, от показанията на непосредствени очевици и участници в тези събития от страна на муджахидините и пакистанците, а също от изявленията на ръководителите на въоръжените части…

Районът на въстанието е бил блокиран от отряди на муджахидини, от танкови и артилерийски подразделения на 11-ти армейски корпус на Въоръжените сили на Пакистан.

Срещу въстаниците са били използвани РСЗО «Град» и звено хеликоптери от Пакистан.

Радиоразузнаването на 40-та армия е фиксирала радиоприхващане между техните екипажи и авиационната база, а също доклад на един от екипажите за нанасянето на бомбен удар по лагера.

Само със съвместните усилия на муджахидините и пакистанските войски въстанието е било потушено.

Болшинството от въстаналите са паднали със смъртта на храбрите в неравния бой, а тежко ранените са били доубити на място.

Към 8 часа сутринта на 27 април станало ясно, че въстаниците нямат намерение да се предават.

В 8 часа сутринта започва артилерийски обстрел на Бадабер от пакистансакта тежка артилерия, след което складът с въоръжения и боеприпаси се взривява.

Има различни версии за причините за този взрив.

Според някои източници, складът с въоръжения и боеприпаси се е взривил от залповете на реактивните установки.

Последващата след това серия от взривове унищожила лагера.

Според други източници, въстаналите сами взривили склада, когато изходът от боя бил вече ясен.

Шапки долу пред героите!

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ;