Киев има намерение да постигне въвеждането срещу Русия на нови «хамбургски» санкции при отказ на Москва да освободи украинските моряци, задържани за нарушение на държавната граница в Керченския пролив, заяви посланикът на Украйна в Германия Андрей Мелник.
Посол Украины пригрозил России «гамбургскими» санкциями из-за моряков

  • Reuters
  • © Pavel Rebrov

«Украйна получи убедителна дипломатическа победа и мощен допълнителен международно-правов коз, за да постигне най-скорошно освобождаване на нашите моряци», заяви дипломатът за агенция «Укринформ».

Той нарече «историческо» решението на Международния трибунал по морско право за инцидента в Керченския пролив на 25 ноември 2018 година.

Според Мелник, Украйна сега има правото да се обърне към МВнР на Герамния с настояването да се въздейства върху Москва.

«Ако Москва реши да игнорира това решение, то ние ще лансираме идеята за въвеждането на нови — хамбургски — санкции по отношение на Русия», подчерта посланикът.

На 25 май Международният трибунал на ООН по морско право настоя Русия да освободи 24-те моряци и трите кораба на Военно-морските сили на Украйна, задържани за нарушаване на руската граница.

МВнР на Русия отхвърли позоваването на Конвенцията на ООН по морското право от 1982 година за решаване на спора по инцидента в Керченския пролив и заяви, че арбитражът няма юрисдикция за разглеждането на този въпрос.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;