26 май 2019-Нюз Фронт.

Съединените щати възнамеряват да наложат санкции на компаниите, участващи в изграждането на «Северен поток-2».
По-рано американският министър на енергетиката Рик Пери заяви, че Палатата на представителите и Сенатът могат да подготвят законопроект за ограниченията за компаниите, участващи в «Северен поток-2». Експертите са уверени, че по такъв начин Вашингтон се бори за абсолютно доминиране на пазара за доставките на газ.
Германия от своя страна отхвърля екстратериториалните санкции на САЩ, опитвайки се да запази своята независима енергийна политика.В тази конфронтация между Вашингтон и Берлин залозите се увеличават до краен предел, според експертите.

 

© Снимка: Jens BüttnerJens Bü dpa, Globallookpress

 

„Газовата война е средство за защита на американските интереси. Ето защо, акоза това е необходима Европа,значи Европа. За американците е максимално важно да обвържат Европа със собствената си икономика. Защото икономиката на САЩ изпитва проблеми, ”обяснява политическият анализатор Сергей Михеев.

Във Вашингтон се решиха на пряка конфронтация с Евросъюза. До този момент САЩ налагаха санкции изключително срещу Русия.

Сергей Правосудов, директор на Националния енергиен институт, обяснява, че Вашингтон е недоволен от сближаването на европейските му партньори с Москва.

Сега, за сътрудничество с Москва, най-големите европейски компании могат да попаднат под санкции. Водещ експерт на Националната фондация за енергийна сигурност Игор Юшков отбелязва, че САЩ използват енергетиката като оръжие в борбата за пазара. И това не е удивително или нещо ново. Всичко, което правят САЩ е свързано с възможността за получаване на печалби, пари, влияние. И те ще продължават да прилагат всички усилия, за да се наложат.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;