В САЩ назоваха самолета, който в последните години причинява най-много проблеми на блока НАТО, който е един от най-опасните, които са на въоръжение в Русия в момента.

Не е изненада, че това е съвременният Су-35.

На второ място, според специалистите, най-опасният самолет, който действа на 100 % при всякакви метеорологични условия, се оказал многоцелевият изтребител на Русия Су-27

Както се заявява, в НАТО ненавиждат този самолет. Имат основание за това.

Двата изтребителя постоянно патрулират по въздушните граници на Русия и при срещата си със самолетите на НАТО се държат така «агресивно», че на западните пилоти не им остава нищо друго, освен сероизно да се депресират и да се прибират в хамбарите.

Например, западните експерти цитират случай през 2017 година, когато полският F-16 се опитал да прихване транспортния самолет на Министерството на отбраната на Русия. Тогава Су-27 се доближил до F-16 така близо, че НАТО след това се оплакали от действията руския пилот, заявявайки, че той бил заплашил живота на полския му колега. Подобни епизоди са множество.

Руските Су постоянно изтикват самолетите-разузнавачи, които се опитват да проучат територията над Калининград и Крим. Когато се случва прихващане на безпилотни летателни апарати, Су-27 се държат още по-«агресивно», приближавайки се на разстояние около един метър. Тогава на самолетите-шпиони им се налага бързо да отлетят и да напуснат въздушното пространство заради опасност да изгубят управлението на дрона.

Су-27 е опасен за НАТО не само с това, че е способен без проблем да се доближи на минимално разстояние към други самолети, но и по броя въоръжения на борда си. Този изтребител е най-много натоварен с въоръжения и може да даде достоен отпор на който и да е нарушител.

По тази причина за НАТО именно този самолет в момента е най-опасен. Ако на границата на Русия се случи какъвто и да било конфликт, можете да бъдете сигурни, че в него са участвали Су-35 и/или Су-27.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ;