Екс-министърът на финансите на Литва Игрида Шимоните и икономистът Гитинас Науседа, които са на втори тур на президентските избори в страната, застанаха против полемиката и «яростния» курс по отношение на Русия.
«Твърде яростната риторика не е решение. Ние не можем да затваряме всички врати към нашите съседи в дипломатическо, културно и икономическо отношение», цитира Associated Press изявлението на Науседа.
В същото време Шомоните, вторият кандидат за президент на Литва, също заяви за липсата понастоящем на основания за промяна на курса по отношение на Москва.
«Но аз считам, че в по-широк план ще се наложи да се подготвяме към преговори с Русия в бъдеще», добави тя.
И двамата кандидати застанаха в подкрепа на «прагматичен подход» в отношенията с Москва.
По-рано от литовското Министерство на външните работи призоваха Европейския съюз да въведе нови санкции срещу Русия за предоставянето на жителите на Донбас на опростена процедура за получаване на руско гражданство.

По-рано съобщихме, че руският президент Владимир Путин подписа закона за ускорено предоставяне на паспорти на украинци, които живеят в Донбас.

Обявените по-рано планове предизвикаха критики от страна на ЕС и Киев.

Кремъл публикува дълъг списък от граждани, които подлежат на опростена процедура за получаване на руско гражданство в рамките на 3 месец, включително тези, които живеят в определени територии – районите на Донецк и Луганск в Украйна.

Законът влиза в сила от 1 май.

Миналата седмица Путин каза, че може да облекчи и правилата за всички украински граждани, не само за жителите на Донбас. В отговор новоизбраният украински президент Володимир Зеленски обяви, че ще предложи гражданство на всички „репресирани от режима“ руснаци.

Петя Паликрушева за News Front и БТА

Тагове: ; ; ; ;