26 май 2019-Нюз Фронт.

Иран покани страните от Персийския залив да подпишат пакт за ненападение.
За това заяви външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф по време на прес-конференция след среща в Багдад с иракския външен министър Мохамед Али ал-Хаким, предаде телевизия Al Arabiya.Подробностите за това споразумение, не бяха разкрити.

 


Според данните на арабската телевизия, външният министър на Иран започна от там,  че «действията на Америка противоречат на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН относно използването на сила». Така иранският външен министър коментира плановете на САЩ да усилят военното си присъствие в Близкия Изток и да изпратят там войски.

Техеран, «иска да изгражда балансирани отношения с всички държави ор Персийския залив», подчерта министър Зариф.

 

Какво точно ще бъде споразумението, той не уточни, подчертавайки обаче, че в същото време Иран «решително ще се съпротивлява на всякакви опити за агресия, било то икономическа или военна».

По време на прес-конференцията Зариф призова също така страните на Европа » да изпълняват своите обезателства» в рамките на ядрената сделка. Тези държави, уверява ръководителят на иранското външно министерство, «трябва да направят повече, за да запазят ядреното споразумение». »

» Само разговори по темата не са достатъчни»,- увери Зариф искайки от европейците практически действия и подчерта, че Техеран не е нарушавал самия договор по никакъв начин до сега.

Това е ядрено споразумение, в което освен Иран са Франция, Великобритания, Германия, Китай и Русия. Съединените щати също участваха в това споразумение, но миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви оттеглянето си от него.

Той обясни стъпката си, като каза, че Техеран, според Вашингтон, нарушава условията на този договор (според тях Иран трябва да ограничи ядреното си развитие). В Международната агенция за атомна енергия тези данни не са потвърдени. Останалите участници в сделката изразиха желание да го запазят. Съединените щати, след като се оттеглиха от споразумението, възобновиха предишните санкции срещу Иран.

 

Кризата в отношенията между САЩ и Иран може да доведе до разрушителна война в региона на Близкия изток, заяви ръководителят на Висшия ислямски съвет на Ирак, лидерът на политическото движение «Национална мъдрост» Аммар ал-Хаким, съобщава държавната агенция Кувейт Kuwait News Agency(KUNA).

„Ескалацията на напрежението в отношенията между САЩ и Иран носи голяма заплаха за целия регион. Вашингтон вече не е ограничен до натиск върху Техеран, той задушава иранската икономика ”, каза Аммар ал-Хаким.

 

Според него вероятната война в региона ще окаже отрицателно въздействие върху всички съседни страни. Ирак поддържа стратегически отношения както със САЩ, така и с Иран, което може да спомогне за облекчаване на нарастващото напрежение между тях, каза политикът.

 

На 8 май Иран уведоми членовете на Договора от 2015 година по Съвместния всеобхващащ план за действие -Франция, Великобритания, Германия, Русия и Китай — за решението си да прекрати изпълнняването на обезателствата по документа- в частта касаеща запасите с обогатен уран и тежка вода.

Президентът на Иран Хасан Рухани добави, че Техеран е готов да преговаря с европейските страни за ядрено споразумение.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;