След като Израел започна да поставя «капани» за сирийските ПВО под формата на аеростати, някои специалисти стигнаха до извода, че Русия е задействала своите помплекси за радиоелектронна защита «Красуха».

Комплексът може да «изпари» радарите на Израел (или минимум да ги заглуши), поради което последните започнали да използват аеростати.

«Красуха» вече бе използвана по отношение на американските самолети-разузнавачи, които кръжаха в района на руската база «Хмеймим», а след няколко часа започна атака на терористите.

Припомняме, че дори тези дни, на 22 май 2019 година, бе извършена поредната атака на терористите над военната база на Русия «Хмеймим» в Сирия. Както съобщи Министерството на отбраната на Руската Федерация, към военната база са били изстреляни 17 ракети. Всички ракети, представляващи заплаха, са били унищожени моментално.

Останалите просто въобще не са долетели до базата.

Повече от необходимо е да се подчертае, че Израел все по-често провокира руската страна и не се страхува от последствията. А американците дори не се срамуват да координират действията на терористите, наричайки ги «умерена опозиция».

По-рано от НАТО заявиха за опасенията си да се сблъскат със сериозни заплахи във връзка с успеха на руската стратегия за радиоелектронна борба. Това се казва доклада от  изследването на Научно-техническата организация на НАТО.
НАТО планирует защитить свою тактическую связь от российских средств РЭБ

  • «Неотдавнашните учения на източната граница на НАТО, присъствието в Прибалтика и войната в Украйна демонстрариха успешността на руската стратегия за радиоелектронна борба. 

  • Потенциалът на радиоелектронните атаки (например заглушаването), и радиоелектронното обезпечаване (например, откриването на целите) показват, че съществуващата инфраструктура за такическа връзка на НАТО е уязвима от средствата на РЕБ и се сблъсква със сериозни заплахи», се казва в документа.

Според изявлението, в дадения момент мерките за защита от средствата на РЕБ могат да се окажат недостатъчни за противодействие на «така представената заплаха».

Освен това, в документа се отбелязва способността на Русия да унищожи «особено важните цели», благодарение на руската военна доктрина.

«Руската доктрина, предполагаща съчетание на РЕБ, БПЛА и артилерия за откриване, идентификация, локализиране и унищожаване на особено важни цели, работи  много успешно», считат от НАТО.

Именно затова през 2019 година Научно-техническата организация на НАТО планира да разработи нова концепция за противодействие на средствата на РЕБ.

В частност, изследователите от алианса имат намерение да намерят начин да скрият локализацията на «особено важни цели».

По-рано Министерството на отбраната на Норвегия заяви, че работата на системите на  GPS по време на ученията на НАТО в страната е била нарушена уж в резултат на действията на военните от Русия в Арктика.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;