25 май 2019-Нюз Фронт.

Руското външно министерство отговори на решението на Международния морски трибунал, който постанови да бъдат освободени украинските моряци, задържани за незаконно преминаване на руската граница.
В допълнение, ръководителят на Трибунала Пак Джин Хюн поиска връщането на арестуваните кораби в Киев.

 

Международният трибунал на ООН по морско право постанови, че Русия трябва да освободи украинските военни кораби и моряци, задържани в Керченския проток.
Русия и Украйна трябва да представят доклади за инцидента в Керченския проток до 25 юни.

 

Става дума за две артилерийски катера «Бердянск» и «Никопол» и буксира «Яни Капу».
Външното министерство на Русия припомни, че разрешаването на такива спорове между страните не е под юрисдикцията на морския трибунал.

 

Както вече беше отбелязано от нееднократно от руска страна, заявленията, направени както от Русия, така и от Украйна при подписването и ратифицирането на Конвенцията на ООН по морско право от 1982 година изключват възможността за участие в процедури за разрешаване на спорове за инцидента от 25 ноември 2018 година в Керченския пролив ” ,- се казва в официалното изявление на Външно министерство на Русия.

 

Руските дипломати обещаха да обжалват решението на Международния морски трибунал в арбитража.
Москва ще продължи да защитава позицията си по този въпрос, потвърдиха от министерството на външните работи.

 

 

Припомняме, че на 25 ноември 2018 година ( неделя) три кораба на ВМС Украйна -буксирът «Ян Капу», бронетанкерите » Бердянск» и «Никопол» нарушиха руската държавна граница преднамерено в Керченския пролив.

На предупрежденията от страна на служителите на гранична служба и ФСБ украинските моряци не реагират, а продължават. След това, корабите са задържани и е възбудено дело за нарушаване на държавната граница на Русия.

 

Единствено адекватна, високо-професионална и човешка реакция на руските гранични служители не позволява реализирането на кървавия план на Порошенко.

Президентът на Русия Владимир Путин отбеляза тогава, че опита за нахлуване на украинските моряци в руските териториални води, е бил използвано от киевския режим, като предлог за въвеждане на военно положение в Украйна.

» Това е провокация, безусловно, организирана от действащата власт, включително от президента действащ в предверието на президентските избори в Украйна, които се очакват през март следващата година»,- коментира руският държавен глава по време на заседанието на  инвестиционният форум «Россия зовет».

Владимир Путин подчерта, че руските граничари в Керченския пролив са «изпълнявали функциите си по защита на държавната граница».

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;