Френската полиция обяви за издирване мъжа, отговорен за вчерашната експлозия в центъра на Лион.

13 души са ранени при инцидента. Никой не е поел отговорност за експлозията в центъра на Лион вчера, заяви прокурорът на Париж Реми Ейц на пресконференция за хода на разследването. Той обясни, че самоделното взривно устройство е било поставено в хартиена торба, пълна с пирони и метални топчета.

Полицията продължава да издирва мъжа, разпознат като извършител на нападението, публикувани бяха негови снимки от камерите за видеонаблюдение. Досега потенциални свидетели са се обадили в полицията, но мъжът остава в неизвестност.

Мерките за сигурност бяха подсилени на всички обществени места в града, където след около час трябва да се съберат за поредния си протест «жълтите жилетки» и активисти за климата.

Протестите из страната днес са разпокъсани и при слаба мобилизация, няколкостотин души вече са се събрали в Амиен, Северна Франция, планирани са и митинги в Париж. Ден преди европейските избори някои протестиращи се заканват да превърнат вота в референдум срещу президента Макрон.

Френският антитерористичен отдел започна разследване за вчерашния взрив в центъра на Лион, въпреки че според министъра на правосъдието Никол Белубе е рано да се говори за терористичен акт.

Полицията издирва около 30-годишен мъж, засечен от камерите на черен велосипед, оставил книжна торба със саморъчното взривно устройство с пирони пред закусвалня на оживена пешеходна улица. 13 души са леко ранени, но мощният взрив е всял паника, според очевидците.

Мотивите за нападението са неизвестни, но взривът стана точно в края на кампанията за европейските избори.

Националистката Марин льо Пен веднага определи «атаката като терористична», а лидерът на крайната левица Меланшон – като «провокация, целяща да повлияе върху резултата». Вътрешният министър Кристоф Кастанер обеща засилени мерки за сигурност на всички обществени места.

От френския Координационен център за борба с тероризма са потвърдили, че няма пострадали български граждани при вчерашния взрив на пешеходна улица в град Лион. Посолството на България в Париж е в контакт както с френските власти, така и с българската общност в Лион, съобщиха от външното министерство.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;