25 май 2019-Нюз Фронт.

На 25 май 1963 година се провежда първата конференция на африканските държави  в Адис Абеба, Етиопия, и 30 държави подписват устав за единството, независимостта и солидарността на страните от континента, две трети от които вече са придобили независимост по това време.

 

 

Тогава се създава и Организацията на африканското единство (ОАЕ), която допринесе за деколонизацията на Ангола, Мозамбик, Южна Африка и Родезия.А през 2002 година от ОАЕ се появи вече и Африканският съюз.

Африка се счита за люлка на човечеството, източник на много народи, езици, религии и традиции
В Деня на Африка хиляди хора участваха в стотици мероприятия, маршове, концерти и младежки фестивали.

Лидерите на много страни, включително президентът на Русия Владимир Путин отправиха поздравленията си към страните от континента.

 

Уважаеми дами и господа!
Моля, приемете моите най-искрени поздравления по повод Денят на Африка — празник, символизиращ единството и взаимопомощта на народите на вашия континент, желанието им за независимост, мир и просперитет.

Африканските държави уверено се движат по пътя на социално-икономическото и научно-технологичното развитие, като играят все по-важна роля за решаване на неотложните въпроси в международния дневен ред.

В рамките на Африканския съюз, други регионални и субрегионални структури се разширява многостранното сътрудничество в различни области, напредват взаимноизгодните интеграционни процеси.

Русия напълно подкрепя усилията на африканските партньори, насочени към разрешаване на местни конфликти и кризи, борба с тероризма и екстремизма, трафика на наркотици и трансграничната престъпност, други предизвикателства и заплахи за регионалната и глобалната сигурност.

С удовлетворение отбелязвам приятелския, конструктивен характер на отношенията между нашите страни.

Уверен съм, че срещата на високо равнище между Русия и Африка, както и икономическият форум, който провеждаме през октомври в Сочи, ще послужи за качествено изграждане на тези отношения и ще ни позволи да очертаем нови форми на плодотворно сътрудничество.

Искрено ви пожелавам здраве и успех в правителствените дейности, както и мир и просперитет на народите на африканския континент.»- се казва в поздравлението от президента на Русия Владимир Путин публикувано на официалният сайт на Кремъл.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;