25 май 2019-Нюз Фронт.

Над 70 бивши военнослужещи от САЩ подписаха писмо до американския президент Доналд Тръмп с призив да се избегне войната на САЩ срещу Иран на фона на рязкото увеличаване на напрежението между двете страни.

 

 

«Като президент и главнокомандващ имате значителна власт, която ви позволява незабавно да намалите нивото на напрежение в региона, което предизвиква безпокойство», се казва в писмото.

«Войната с Иран, умишлено или в резултат на случайността, ще има широко разпространени последици за вече дестабилизирания Близък изток и ще включи САЩ във въоръжен конфликт с изключително висока финансова, геополитическа и хуманитарна стойност», предупеждават авторите.

Военните призоваха Тръмп да предприеме мерки за намаляване на напрежението между Иран и САЩ. В писмото се подчертава, че мерките, предприети от двете страни, представляват предмет на «изключителна обезпокоеност», и бившите американски военни призовават Тръмп да използва дипломацията, за да защити интересите на САЩ.

«Защитата на американските национални интереси в Близкия изток и сигурността на нашите приятели и съюзници повече изисква зрялост и мъдрост на държавата, както и агресивна дипломация, а не излишен въоръжен конфликт», се казва в текстта на обръщението.

 

Очевидно бившите военни разбират опасността, към която водят действията на Доналд Тръмп и изхождайки от професионалния си опит се опитват да предупредят. Все пак не всеки ден военни пишат подобни обръщения, което значи, че опасността действително е голяма.

Напомняме, че Доналд Тръмп предприе безумна стъпка да продава огромни количества оръжия на Саудитска Арабия и Обединени Арабски Емирства, за да се противопостави на Иран.

Отделно, няколко пъти се появява информация в американските медии за изпращанетона военни в Близкия Изток.

Точно информация обаче за количеството и дислокацията няма.

Продължаваме да следим темата в развитие, очаквайте подробности.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;