25 май 2019-Нюз Фронт.

След като напуснаха Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег, САЩ направиха още една стъпка към ескалацията на Студената война-2.
Около обект ПРО в Румъния е забелязана подозриелна активност. Съдейки по всичко, Вашингтон е пристъпил към разполагането на крилати ракети в Европа, способни да носят ядрени бойни глави.

 

През 2014 година започна работа по разполагането на системата за противоракетна отбрана Aegis Ashore в Румъния.

Това е крайбрежната версия на известната американска система за противоракетна отбрана.
Външно това е надстройка на круизния кораб клас Ticonderoga, от която е разглобено цялото излишно оборудване.

Aegis Ashore се състои от радарни и вертикални системи за стартиране на 24 ракети. Тяхната задача е да унищожат междуконтиненталните балистични ракети на врага.

Съвсем очевидно е, че системата за противоракетна отбрана е насочена срещу Русия.

След монтирането на системите стещу «руска агресия», вграждането на румънски ПРО в системите за отбрана на НАТО САЩ не спират до тук.

Около съоръжението за противоракетна отбрана в румънския Делеселе Съединените щати започнаха да изграждат ешелонирована отбрана. И от Тексас прехвърлят батереията за противоракетен комплекс тип THAAD .

Това е много сериозна система, способна с висока точност да поразява балистични цели на височина до 150 километра и на разстояние до 200 километра.Но това не е всичко. В допълнение към THAAD, Пентагонът изпраща два есминеца от класа “Arly Burk”, снабдени с ракети SM-3, към Черно море.
Много е вероятно сега корабите, оборудвани със системата Aegis, да присъстват на Черно море на ротационен принцип.

Въпрос: всички тези действия са за защита на румънската система за противоракетна отбрана, която сама по себе си е предназначена за защита?
Отговорът лежи на повърхността.

Американците създадоха пускови системи Mark 41 Vertical Launching System, които са подходящи както за противоракетни системи, така и за крилати ракети, като Томахавки, способни да носят ядрени бойни глави.

Тоест, под благовидния предлог за гарантиране на сигурността на съюзниците от НАТО в Румъния, е създадена инфраструктура, коятое заточена под ядрени ракети със среден обсег, чиято цел може да бъде Русия.

Ако Пентагонът реши да смени боеприпасите в ракетите-носители, тогава изграждането на ешелонирована защита около ракетната отбрана обяснява много.

За Министерството на отбраната на Руската Федерация това не е новина.
Румънското ръководство предупреди, че страната им може да се превърне в мишена за ответен удар от страна на руските стратегически ракетни сили.

За сдържане на потенциалната агресия на противника в Крим, може да се разположи сухопътната версия на крилата ракета Калибър-М и круизните ракети Искандер.
Също така би било целесъобразно да се прехвърлят на полуострова МиГ-31БМ с ракетния комплекс «Кинжал» и бомбардировачите на далечни разстояния Ту-22М3М с ракети въздух-земя

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;