24 май 2019-Нюз Фронт.

Адвокатът на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж Карлос Поведа заяви пред РИА Новости, че ако новите обвинения срещу Асандж от САЩ се основават на доказателства, намерени сред неговата вещи, те са невалидни, тъй като претърсването на стаята в посолството на Еквадор, където живееше Асандж, нарушава закона.

 

 

«Тези доказателства, на които могат да се основават (новите) обвинения на САЩ, очевидно са невалидни и не могат да бъдат използвани в съда …
Ще продължим да се борим, съдия да декларира, че всички тези доказателства са невалидни и нарушават правото», каза адвокатът на Асандж.

Той добави, че защитата на Асандж е особено загрижена, че доказателствата биха могли да бъдат подхвърлени в стаята на основателя на WikiLeaks повече от четири седмици след ареста му.

«Малко сме загрижени за предполагаемите доказателства, намерени в посолството … Най-малкото Асандж трябваше да е там, за да каже какво му принадлежи. Какво направиха вътре? Никой не знае какво са правили вътре — каза той.

Американските власти заявиха в четвъртък, че са повдигнали нови обвинения срещу Асандж в 17 епизода на нарушаване на закона за шпионажа и разкриването на секретна информация.

Единственият шанс на Джулиан Асандж да остане жив и да не попадне в ръцете на САЩ е светът да крещи и настоява за свободата му.

Защото на негово място може да бъде всеки, който не се страхува да казва и намира истината. И да я споделя със света, защото понякога от тази истина зависят мира и живота на хиляди.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;