24 май 2019-Нюз Фронт.

Българска Православна Църква призова всички православни християни да се присъединят в тържествения молебен в Патриаршеската катедрала » Свети Александър Невски» възглавен от Негово Светейшество Българският патриарх Неофит по случай най- българския празник 24 май — Денят на българската просвета и култура и славянската писменост.

 

Негово Светейшество Патриарх Неофит Български се обърна със слово по повод големия празник:

В деня, отреден за държавно и всенародно честване на нашата просвета и култура и на славянската писменост, светата Църква молитвено се присъединява към радостта и светлината на празника, измолвайки от Всеподателя Бога мирни и благословени дни и години за нашия благочестив православен народ, за неговия продължаващ във времето духовен и културен напредък и светли бъднини.

Почитаме, прекланяме се и благоговеем пред образите и делото на светите равноапостолни братя Константин-Кирил и Методий и на всички техни ученици и продължители на положеното от тях начало, които и сега продължават да се трудят неуморно на попрището на духовността и книжовността, на просветата и културата.

Трудът на всички съвременни приемници на светите братя и на техните ученици във времето е залог за пребъдването на нашия православен народ и за неговото продължаващо утвърждаване в православната вяра и духовност, във вечните и непреходни истини на светото Евангелие, оставено ни веднъж и завинаги като единствен верен път към вечния живот от нашия Господ, Спасител и единствен истински учител – Иисус Христос.

 

В този ден мислите ни и нашите молитви са с всички просветни и културни дейци, работещи всеотдайно на духовно-просветното и културното поприще – както у нас, така и сред българските общности зад граница, и особено с децата на България – учениците и студентите, които и днес се обучават в духа и традициите, положени някога от светите братя, защото те, нашите деца, са бъдещето на България и ние вярваме, че сред тях са и новите приемници и продължители на великото и наистина свято равноапостолно дело на българските и славянски просветители. На всички тях всесърдечно пожелаваме крепко здраве и сили, усърдие в усвояването на преподаваните знания и искрена радост от напредването им в науката, просветата и книжовността.

Да благоволи Бог, щото делото и заветите на нашите богоозарени просветители да пребъдат и благочестивият ни православен народ да остава все така верен на завещаното му от всички тях и от всички достойни наши предци, защото във вярното им следване е и залогът за нашето настояще, и особено за нашето бъдеще.

Бог за пази България!

Христос воскресе!

За много и благословени години!

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

След отслужването на молебена, който започна в 10:00 тържествените мероприятия продължиха с традиционно шествие до паметника на светите равноапостолни братя Свети Свети Кирил и Методий до Народната Библиотека и водосвет.

 

«Днес е най-истинският ни празник за вярата, надеждата и любовта на светите братя Кирил и Методий, чрез която показаха истинското слово чрез четмото и писмото, а то е Господа Иисуса Христа — Вечната Божествена премъдрост, на който е кръстен и този древен и свещен град София»- Негово Светейшество Патриархът на България.

 

Президентът на Република България поздрави страната с най-светлия бтлгарски празник:

Убеден съм, че народ, който от векове съзидава словото и твори светлина, тепърва има още какво да даде на човечеството.

Дълбок поклон пред святото дело на българския учител! Признателност към всички, неподвластни на невежеството и приели просветата, културата, науката и прогреса за своя пътеводна светлина! Успех по светлия път към знанието на вас, скъпи ученици!

Честит празник!

 

Чествания днес протичат по цялата страна. Честит празник, българи! Честит празник България! Нека помним винаги и знаем, че сме наследници на велик народ и носим духовно-просветителска мисия.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ;