24 май 2019-Нюз Фронт.

Администрацията на Тръмп планира да се възползва от извънредните си правомощия , за да продава оръжие на Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия, за да противодейства на Иран чрез тях.

Администрацията на Доналд Тръмп проработва сделка на стойност 7 мулиарда долара — доставка на въоръжения на Саудитска Арабия и Обединени Арабски Емирства.
Близкоизточните съюзници на САЩ трябва да получат авиционни средства за разнуване, включително БеспилотнициBlackJack UAV и програми за обучение на персонала, комплекси съвременно оръжие системи за насочване, противотанковите системи Javelin.

Според информация на медиите, Белия дом е готов да снабдява арабските държави с оръжия, авиация и даже управляеми ракети. Конгресът може да забрани сделката, във връзка с което главата на Държавния Департамент на САЩ Майк Помпео смята да въведе извънредно положение.

Доналд Тръмп дълбоко в себе си винаги е повече бизнесмен отколкото политик, и е готов да прави бизнес на всяка цена и за много пари.  Бизнесът с оръжия е най-опасният и скъпоструващ, а основното правило е да продаваш така, че да не бъдеш застрелян от собствения си товар. Предоставяйки такива оръжия на тези държави Тръмп рискува сигурността и на собствената си страна, защото е известно, че САЩ нямат приятели- имат бизнес-партьори.

Ситуацията предизвиква недоволството както сред демократите, така и сред представителите на Републиканската партия. Предишният опит на Конгреса да забрани доставките на американско оръжие в Обединените Арабски Емирства и Саудитска Арабия се увенчаха с неуспех, тъй като Тръмп наложи нормативно-правов акт на вето.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;