През тази година на Парада на Победата бяха представени над сто броя военна техника, бяха демонстрирани както нови автомати, така и хиперзвуковите ракетни комплекси. Но някои образци от въоръжението си Русия никага не показва. Към тях се отнасят средствата за радиоелектронна борба (РЕБ), «невидимите убийци», способни за един миг да променят хода на бойните действия, пише авторът.

Превод:

По време на ученията войската на САЩ разбра, че бойната група на пехотната бригада, действаща с традиционни методи без използването на средства за връзка и високотехнологично електронно оборудавне, напълно губи своята боеспособност.

По повод съвременните рискове, с които се сблъсква армията на САЩ, един американски офицер каза следното:

«Преди няколко десетки години техните (на руснаците) предци са воювали с немците и са победили в условия, в които не е имало GPS, нито спътникови телефони, нито управляеми ракети».

Сега руснаците въплъщават в живота страховете на американците. Ако двете страни попаднат под влиянието на заглушаване на базата на средствата на РЕБ, по-малко зависимата от електронно-информационните технологии руска армия ще се окаже с по-големи шансове.

Според руските офицери оръжието, което имат подразделенията на РЕБ, е много по-силно от ядреното.

Защото ядреното оръжие не бива да се използва просто така, то не бива да се използва въобще:

«Неговата най-голяма мощ  се намира в пусковата установка».

А средствата на РЕБ могат да се използват по всяко време. Според военните теоретици, в условията на ядрено взаимоунищожение, Русия и НАТО няма да започват глобална ядрена война, а ограничена конвенционална.

При подобно развитие на събитията ядрените ракети на страните няма да играят никаква рола, стратегическо оръжие в този случай ще бъдат средствата за водене на електронна война, които създават широкомащабни смущения.

САЩ вече изпитаха върху себе си действието на руските системи за РЕБ, когато по време на ученията в Балтийско море и воените им операции в Близкия Изток, които се проведоха в края на миналата година, върху тях бяха насочени мощни смущения, източникът на сигнала и до днес е неизвестен.

По радиолокационните дисплеи на военните кораби и самолети на американците започнаха да блещукат снежинки.

Те знаеха, че няма да успеят да установят изтичника на смущенията, защото радиоелектронната атака не оставя следи както снарядите, но дълбоко в душата си занеха, че това са могли да го направят само руснаците.

Петя Паликрушева

Източник: http://www.sohu.com/a/315059252_600523?spm=smpc.home.mil-pics.2.1558326362338ZK3yIrt&_f=index_milfocus_1

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;