24 май 2019-Нюз Фронт.

Съгласно проекто-бюджета на Министерството на отбраната на САЩ за 2020 година се предвижда напълно да се спре доставката на изтребители F-35, технологии и компоненти за тяхното производство в Турция, до пълния отказ на Анкара от руската система за противовъздушна отбрана С-400, за да предотврати попадането на секретна информация за американските самолети в ръцете на Москва.

 

Анкара , от своя страна не възнамерява да се откаже от придобиването на руските системи за противовъздушна отбрана. Турското министерство на отбраната подчертава, че се подготвят за евентуални санкции от САЩ. Според съобщения в медиите Съединените щати поставаиха на Турция ултиматум по С-400.

На пресконференция в Анкара ръководителят на турското военно ведомство Хулуси Акар съобщи за напредък в преговорите със САЩ относно придобиването на руски системи С-400. Въпреки това Турция се подготвя за евентуални санкции във връзка със закона CAATSA („За противодействие на противниците на Америка чрез санкции“), съобщава Ройтерс.

Вашингтон настоява всички страни от НАТО да купуват военно оборудване с единни стандарти, а С-400 не отговоря на стандартите на НАТО. В замяна Вашингтон предлага на Анкара системите «Patriot», които са доста по-скъпи от руската система, но не могат да се похвалят с такова качество ( аналогично като ситуацията с енергийната сфера- руски качествен газ или скъп, но не качествен американски)

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;