24 май 2019-Нюз Фронт.

Съединените щати възнамеряват да продължат да предоставят на Украйна военна «помощ» под формата на обучение на военните, каза главният главнокомандващ американски генерал Тод Уолтърс на прес-конференция след срещата на военния комитет на НАТО в Европа в сряда.

„По отношение на подкрепата на Украйна от Съединените щати, ще продължим силното сътрудничество в сферата на обученията, което имаме през последните години. Тя ще продължи и ще се разшири, за да позволи на Украйна да осигури отбраната на суверенната си територия ”, увери той.

 

 


По време на заседанието на Военния комитет на НАТО ръководителите на военния щаб на военния блок проведоха работна среща с бившия началник на Генералния щаб на Украйна Виктор Муженко, който бе освободен от поста на 21 май по указ на новия президент на Украйна Владимир Зеленски.

 

Председателят на военния комитет на алианса Стюарт Пийч потвърди привързаността на бившия ръководител на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна към по-нататъшна подкрепа на Украйна в сферата на отбраната от страна на НАТО.

В същото време фактът, че се провежда среща с генерал без пълномощия в Брюксел, не беше коментиран по никакъв начин.

Ден по-рано заместник-началникът на президентската администрация на Украйна Вадим Пристайко нарече Европейския съюз и НАТО партньори на Украйна, без които страната няма да «оцелее». Но истината е, че именно оцеляването на Украйна е под въпрос заради активното «подпомагане» от страна на НАТО и САЩ, които имат интерес да продължават военните действия срещу Донбас.

По предложение на бившия президент на Украйна Петро Порошенко през февруари украинският парламент прие изменения в Конституцията, които закрепиха курса за присъединяването на страната към ЕС и НАТО.

Имайки предвид заведените дела срещу Порошенко, има надежда, че измененията в Конституцията ще бъдат анулирани, ако новият президент Владимир Зеленски наистина положи усилия да изпълни обещанието си, а именно, прекратяването на военните действия срещу Донбас.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;